Välkommen


Här finner du lite kommentarer runt min släktforskning. Forskningen har sin utgångspunkt i mig och min hustru dvs Sjöndin och Danieli. Företrädesvis dyker här upp sådant som framkommit nyligen för mig. Använd sökfunktionen uppe till vänster om du söker något speciellt.


Here you can find some comments regarding my family research. The research concerns both me, Sjöndin, and my wife born Danieli. Predominantly you will find things that are new to me. Use search function at upper left if you are looking for something special.

tisdag 27 december 2011

Beskrivning släktdatabas

Nedan följer en kort beskrivning av min släktdatabas i akt och mening att sprida kännedom om denna till personer som kan tänkas vara intresserade av dess innehåll och eventuellt även bistå med eget material.


Målsättningen jag har är att föra in samtliga kända anor (inkl barn) till Monica f Danieli och mig, Thomas Sjöndin. Dessutom följer jag upp ättlingar (=efterlevande) efter en bestämd person i respektive anlinje vilket bl.a. gör det möjligt att hitta levande släktingar så avlägset som fem-, sex- och sjumänningar. Valet av startperson för dessa stamträd är i någon mån slumpartat men har delvis att göra med hur avlägsna släktingar som betraktats som just släktingar av tidigare generationer i anträdet som jag haft personlig kontakt med i något skede. Utöver dessa kan databasen innehålla ytterligare besläktade personer (släkt till släkten) som jag funnit intressant att föra in. Detta gäller huvudsakligen Haverö.


Släktdatabasen skall alltid innehålla kända basfakta som skall göra en person sökbar (identifierbar) i släktforskningssammanhang. Detta innebär att allt tillgängligt material om personerna i databasen inte alltid är inmatat i densamma. I släktdatabasen ligger istället information (så är åtminstone tanken även om den inte är konsekvent genomförd) om att mer finns att hämta på annat håll. Det kan vara sådant jag själv samlat på alternativt ställe/media eller sådant som finns att inhämta någon annanstans.


Programmet som genererat databasen heter DISGEN f.n. Version 8.2c och är anpassat för ändamålet. Det innebär att inmatade personer kan presenteras på många olika sätt beroende på önskemål såväl på skärm som i utskrift på papper. Stöd för användning finns både i en handbok, i programmet och på nätet. Det går också bra att använda andra släktforskarprogram då man kan exportera data via en överenskommen standard (GEDCOM).


Bortsett från detta program så finns hos föreningen DIS något som kallas DISBYT där man gemensamt med andra släktforskare lagrar sin släkt så att man kan få kontakt med de som intresserar sig för samma släkter. Där uppdaterar man regelbundet sin databas så att den stämmer med det man har lokalt i sin dator. Jag vill därför betona att när jag inte längre är kontaktbar så kommer detta att kvarstå och vara sökbart. Ett slags backup med andra ord. Detta ersätter emellertid inte normala backup-rutiner för att slippa göra om inmatningsjobbet som är ansenligt då antalet personer överstiger 6000.


Om du som läser detta på något sätt är släkt så är min önskan att du sprider kännedom om att detta finns till berörda. Har du frågor eller kommentarer så kontakta mig på det sätt du önskar.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar