Den första kända noteringen av släktnamnet Sjöndin gjordes 1797 i vigselboken i Hassela. Mats Göransson f.1772 i Stöde tog sig det nya familjenamnet i samband med att han gifte sig i Hassela där han kom att bosätta sig på hustruns hemgård Olsbygge. Hassela med kringliggande församlingar kom under de följande 100 åren att vara hemområdet för många av hans ättlingar. Såväl barn som barnbarn kom nästan alla att stanna i trakten fram till sekelskiftet 1900.
Eftersom Mats fick två söner, Göran f.1800 och Johan f.1798, som i sin tur fick en resp två söner som blev vuxna fanns efter två generationer tre personer som skulle kunna bära namnet vidare. Görans son Mats f.1821 använde emellertid inte släktnamnet varför det blev bara två kvar Johan f.1824 och Mats f.1834. Dessa två ger upphov till fyra grenar , Johan (3 söner) och Mats (1 son), som sedan kom att sprida ut sig runt sekelskiftet 1900 så att man kan skönja geografiskt avgränsade grenar under en period.
Den förste att lämna närområdet var Jon Olov f.1866 som vid årsskiftet 1895-96 flyttade till Gräsmark där han också snart gifte sig och kom att bli stamfar för värmlandsgrenen. Näste man att bege sig lite längre ut i världen var hans bror Per f.1856 som år 1900 flyttade till Othem på Gotland och där kom att ge upphov till en gotlandsgren. Dessa två hade dessutom en brorson Johan f.1871 som kom att hamna i Haverö, Medelpad efter att ha gift sig och levt i Norrbo fram till 1912. Därmed startades också en medelpadsgren.
Kvar i Hälsingland av agnatiska (manliga) ättlingar som också kom att skaffa sig barn blev bara Erik Vilhelm f.1875. I praktiken så ha detta varit det vanliga sättet som släktnamn spridits på när man inte valde att ta ett nytt. Han fick emellertid endast en son som i sin tur inte fick några ”egna” barn. Däremot adopterade han en son som i sin tur adopterade en dotter som båda burit namnet med den alternativa stavningen Schöndin. I detta sammanhang skall påpekas att såväl min far som en av hans kusiner fick sina efternamn från modern. De växte båda i huvudsak upp hos morföräldrarna som följaktligen hette Sjöndin.
Under första halvan av 1900-talet förefaller den geografiska spridning vara tämligen stabil med undantag för att en ur värmlandsgrenen flyttar till Dalarna. Därefter har de krafter som strävar att förflytta folk fått successivt större inverkan. Den huvudsakliga riktningen har troligen varit mot stora befolkningscentra men kanske på senare tid även i andra riktningar.
Ytterligare några personer har hittats i källorna som bär namnet Sjöndin. Dessa har funnits i Hassela med omnejd men fått/tagit namnet på omvägar så långt jag kunnat utröna. Namnet har heller inte spridits vidare från dessa.
Emigrationsvågen tycks inte haft någon inverkan på släktnamnets spridning. De som var födda med namnet och som emigrerade var enbart kvinnor som gifter sig innan eller alldeles efter flytten. Det innebär att i amerikanska källor finns namnet bara på ett fåtal ställen där modens flicknamn noteras.
I det släktarkiv som bildar underlag för ovanstående finns totalt 104 bokförda som födda Sjöndin. Under 1900-talet föddes dubbelt så många som under 1800-talet men under båda dessa sekel föddes ungefär lika många under såväl första som andra halvan. Uttryckt lite annorlunda så föds under de senaste 100 åren drygt 10 nya per generation vilket innebär att namnets fortlevnad kan vara beroende av nya dubbla efternamn som verkar bli vanligare. Ansvaret kan bli lite tungt för de 5 gossarna.
Frågor eller synpunkter välkomnas.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar