Välkommen


Här finner du lite kommentarer runt min släktforskning. Forskningen har sin utgångspunkt i mig och min hustru dvs Sjöndin och Danieli. Företrädesvis dyker här upp sådant som framkommit nyligen för mig. Använd sökfunktionen uppe till vänster om du söker något speciellt.


Here you can find some comments regarding my family research. The research concerns both me, Sjöndin, and my wife born Danieli. Predominantly you will find things that are new to me. Use search function at upper left if you are looking for something special.

onsdag 19 oktober 2011

Fader halvkänd




Bryter nu för första gången mot principen att det jag skriver om bör innehålla något nytt. Däremot så är det sånt här som driver en framåt. Att finna en lösning på ett problem. Är det ett problem då kan man undra. Man kanske kan se det som så att det till några procent liknar ett adopterat barns problem. Att inte, i vissa fall, känna till sina biologiska anor.

Jag har inte stött på benämningen i rubriken någonstans men det är väl så man får lov att kalla min farmors mors fader. Den första information jag fick kring Karolinas far var muntlig och kom från två av hennes döttrar i början på 1980-talet. Det kan sammanfattas så här:

Hilda: Anna fick K. tillsammans med en Jonsson som dog tidigt.
Elna: K. ensam Jonsson.

Elva (nio) månader efter att första flyttbetyget tagits ut i Petalax föds Karolina i Forsa. (Se vidare om flyttbetyg under modern, Anna Lisa Storbacka) I rekonstruerad födelselängd finns hon inte men i husförhörslängden AI:16 i Hälsingtuna under Åvik står följande efter Karolina Andersdotter, födelseförsamling Forsa: "Karolina Andersdotter 76 8/2 Forsa. Den 20 feb döpt av komminister P.O. Högberg fr. Hög. Denna dotter är född och döpt men ej där införd. Intyget är af faddrarne och dopförättaren.” (AI:16a2 Hälsingtuna s.561). Det bör kanske påpekas att Forsa kyrkböcker för aktuell tidpunkt brunnit vilket kanske kan förklara en del strul och detta med rekonstruerad längd.

Observera att i denna notis är födelse- respektive dopdatum 8 och 20 februari! 1876. Tills vidare sätter jag större tilltro till det datum som senare konsekvent verkar använts dvs födelsedatum 8 april men det kan finnas anledning att ha detta i åtanke. Vidare kan man fundera på varför Karolina kallas Andersdotter. Är det ett traditionellt patronymikon dvs fadersnamn eller har hon fått moderns patronymikon som efternamn, enligt den modell som började bli vanlig vid denna tid och som i huvudsak använts fram till idag?

Så kommer vi då till den notis som förefaller vara nyckeln på vägen mot en mer än halvkänd fader. I Hälsingtuna AI:17b s.327 noteras beträffande Karolina "lagligen erkända o.ä. dotter". Det fanns uppenbarligen en fader Jonsson som erkänt faderskapet utanför äktenskap men som, om man får ta fasta på den muntliga traditionen, avlidit tämligen snart efter Karolinas födelse. Gifta var dom med all sannolikhet inte då Anna ingenstans noterats som änka eller frånskild.

Sist vill jag inte undanhålla vad en grannes barn i Östavall, här i citatet kallad mamma tyckte om Karolina. ”Lina hade visst stenkoll på vad som hände i bygden och tyckte mycket om att prata om detta. Mamma älskade när tant Lina kom på besök. Hon tyckte det var fantastiskt spännande att sitta med och (tjuv)lyssna”. Denna erfarenhet gjordes troligen under 1930-talet.

/Tomas

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar