Välkommen


Här finner du lite kommentarer runt min släktforskning. Forskningen har sin utgångspunkt i mig och min hustru dvs Sjöndin och Danieli. Företrädesvis dyker här upp sådant som framkommit nyligen för mig. Använd sökfunktionen uppe till vänster om du söker något speciellt.


Here you can find some comments regarding my family research. The research concerns both me, Sjöndin, and my wife born Danieli. Predominantly you will find things that are new to me. Use search function at upper left if you are looking for something special.

torsdag 27 december 2018

Mera DNA


Under de senaste veckorna har det även dykt upp några intressanta träffar. Monica har fått sin hitintills starkaste träff. Det gäller en 4-männing där det gemensamma ursprunget är föräldrarna till prästen Magnus Danieli född i Harestad. Det speciella med denna träff är att Magnus syster Amanda gifter sig med en kusin vilket innebär att delvis samma DNA återkommer från båda föräldrarna. Detta förefaller ha gett sig tillkänna som en ovanligt stark träff för att vara 4-männing.
Även till mig har en intressant 4-männing nyligen testats. Vårat gemensamma ursprung är föräldrarna till Antons far. Detta stärker naturligtvis de slutsatser som tidigare dragits beträffande utpekat faderskap. Om man jämför denna träff med den tidigare så ligger den här en generation närmare på den släktlinje som leder till träffpersonen.
Beträffande det totala antalet träffar (på FamilyFinderDNA) så ligger det idag på 5200 för mig, 3700 för Siv och knappt 1700 för Monica. Urval från en begränsad population tenderar att öka antalet träffar. En form av inavel alltså. Detta är den främsta anledningen till skillnaden i antal träffpersoner. Antalet träffar har ungefärligen fördubblats för var och en av de tre tester jag administrerar sedan de första resultaten.

fredag 14 december 2018

Om svaga DNA-träffar

Fokus när det gäller det icke könsspecifika (autosomala) dna-testet brukar ligga på starka träffar och därmed normalt även nära släktingar. Detta inlägg handlar om min moster och en träff av det svagare slaget vilket innebär att det kan finnas tusentals starkare träffar bland de 3600 som presenteras som hennes träffar.
Till och från testar jag genom att söka igenom våra träffar med hjälp av ett ovanligt efternamn. Villkoret för att få träff är då att testets ägare matat in aktuellt namn antingen på testpersonen eller i dennes antavla. Antavlan behövs ju också som bekräftelse på att vi härstammar från samma person/par. Många testpersoner lägger inte ut antavla vilket begränsar detta sätt att söka.
Jag sökte på namnet Hallesson (ovanligt patronymikon) och fick 2 svaga träffar varav den ena visade sig ha gemensamma anor. Den senaste bland min mosters anor (som till stor del även är mina via min moder) som burit på namnet var Brita Hallesdotter min mormors mormor, född 1847 i Östmark Värmland. Från henne bakåt finns en obruten kedja av manliga Halle-personer med detta namn som för- eller efternamn eller båda delarna.
Det föräldrapar som testpersonerna delar dna med är Brynte Hallesson f.1698 och Sigrid Olovsdotter f.1707 och finns 8 generationer tillbaka. Vad tillför då detta till vad man redan vet? Det beror på om motparten har mera kring ursprunget så kan man få veta mer. Träffen är också en slags bekräftelse på att antavlan troligen är riktig om än inte ett bevis.
När det gäller de äldsta delarna av ovanstående antavla kan jag tillägga att det finns även starkare träffar som pekar i samma riktning dvs att dessa hör till mosters (och mina) anor. Så jag är ganska trygg med att den är korrekt. Detta trots att just denna träff är för svag för att dyka upp i mitt eget test som, jämfört med min moster, innehåller dels en annan blandning av morfar och mormors dna och sedan ytterligare en 50-procentig utspädning från min far.

måndag 8 oktober 2018

Anna Henriksson 12 år med släkt?

Har i dagarna kommit över ett för mig nytt, om än i sig gammalt kort. Kortet fanns hos moster Siw (Sundin/Wiik) och har sannolikt tidigare funnits hos Anna Sundin (född Henriksson år 1908). På baksidan finns Annas namn och adress (Länsterån, Överturingen) med en stil som Siw bestämt hävdar är Annas egen. Kortet är kopierat som vykort med plats för adressat på baksidan där texten ovan står. Däremot finns inga tecken på att det skulle ha postats.


Mannen till vänster är sannolikt Henrik Henriksson f.1874 i Överhogdal och gift med Karin Byqvist f.1882. Kvinnan i mitten torde vara Brita Hallesdotter f.1847 i Östmark som var moder till Karin. Till dessa två finns alternativ bilder att jämföra med. Bildens arrangemang tyder på att detta kan gälla ett dop på barnet i Britas knä. Det skulle i så fall kunna gälla Rut Valborg f. 1920 i Haverö dotter till Henrik och Karin. Denna tid har fått tjäna som utgångspunkt för rubriksättningen. Tar tacksamt emot information om någon känner igen personer på bilden.

tisdag 20 mars 2018

Anton har fått en far


Tack vare 3 DNA-testade personer i egen nära släkt och ytterligare en med ett mera perifert släktskap är jag tämligen säker på vem som är Antons far. Släktskapet till den perifera personen går då via Antons far (JE nedan).
Med tanke på de inblandade levande personerna visas endast initialer för inblandade. EO på samtliga rader är samma person så JE och EE är syskon.
Perifer person AH – MH – GB – KE – EE – EO
Moster SiS – AB – JE – EO
Kusin SD – BS – AB – JE – EO
Jag TS – SoS – AB – JE – EO
De mätvärden på styrkan av träffen som erhållits mellan AH och oss 3 övriga stämmer väl med ovanstående släktskap. Det gäller f.ö. också inbördes mellan oss 3. Vi är alltså släkt på det sätt vi antagit.
JE har funnits på min radar tidigare men det är först via DNA som en oberoende kontroll blev möjlig. Anledningen till att han funnits i åtanke är att det var bonden på samma ställe som Maria (Antons mor) tjänade piga i flera år i samband med hans födelse.
Önskas ytterligare information så kontakta mig.

söndag 11 februari 2018

Karl Karlsson Trumslagare


Jag tror nu att jag återfunnit en emigrerad morbror till såväl Erik Axel Sundin som min morfar Anton. Hans namn var Karl Karlsson vilket är så vanligt att det varit svårt att veta om det är rätt person man funnit. Jag redovisar nedan varför jag tror att detta är rätt person.

Den första ledtråden var census 1910 där jag fann en Charles Carlson. Han uppges vara 48 år och skall ha kommit till USA 1888. Då han föddes 1862 i Bollnäs och emigrerade 1888 så så fanns det all anledning att försöka gräva fram mera. Han befinner sig vid detta tillfälle i Bake Oven, Wasco Co öster om Portland, Oregon är singel och jobbar som rallare.

Då han vid detta laget befunnit sig i USA i över 20 år så torde han vid den här tiden vara tämligen stationär. Efter en koncentrerad sökning i detta område så dök Charley Carlson upp. Anledningen var att han omkommit i en arbetsplatsolycka 1925. När jag såg detta kom jag naturligtvis att tänka på Erik Axel ovan som mötte samma öde 1945.

Olyckan skedde i Olney, Clatsop Co, Oregon alltså samma county som för Erik. I samma county har han även, som singel, en bostad i näraliggande Astoria vid Stilla Havskusten. Hans sysselsättning anges som “windfall bucker” vilket tolkas som att han tog hand om vindfällen. Nyckeluppgiften i den Coroners Report som uppgifterna hämtats ur och som gör att jag tror detta är samma person är att Bollnäs församling är angivet som födelseplats.

Vid båda dessa olyckor bodde dom i speciella läger intill arbetsplatserna på ett sätt som påminner om motsvarande arbete i svenska skogar vid denna tid. Däremot förefaller verksamheten i USA vara mer storskalig. Generellt bjuder säkert grov skog och mycket kuperad terrängen på mycket stora faror vilket de båda olyckorna kan vittna om. Att ta hand om vindfällen som Charles tydligen gjorde anses ju dessutom allmänt som ett extra farligt moment i skogsarbete.

Under sina tidiga år tjänade han troligen som militär i Bollnäs då husförhörlängden listat honom som trumslagare innan emigrationen.