Välkommen


Här finner du lite kommentarer runt min släktforskning. Forskningen har sin utgångspunkt i mig och min hustru dvs Sjöndin och Danieli. Företrädesvis dyker här upp sådant som framkommit nyligen för mig. Använd sökfunktionen uppe till vänster om du söker något speciellt.


Here you can find some comments regarding my family research. The research concerns both me, Sjöndin, and my wife born Danieli. Predominantly you will find things that are new to me. Use search function at upper left if you are looking for something special.

torsdag 22 januari 2015

Sprit, misshandel och död

Bokbindaren Tomas Kuhn kom troligen som ung tillsammans med sin far till Göteborg i samband med att staden grundades 1621. Han finns omnämnd i många sammanhang fram till sin död 1661. En källa för den som är intresserad är denna länk. Ur denna källa, som är från en sammanställning gjord av Olga Dahl, har jag även hämtat nedanstående utdrag. Det gäller Jacob, broder till Tomas. Tomas dotter Anna kom senare att bli moder till en Johan som adlades under namnet Lagerbielke. Också han en anfader till Monica.

Jacob Kuhn klensmed Rote 9
Denne omtalas i mantalslängderna från 1647. I mars 1667 var det stort bråk hos smeden Jacob Kuhn. Hans hustru klagade i överrätten över att hon och mannen i sitt hus hade överfallits av svärdfejaren Olof Torsson ”således att han icke allenast hafwer slagit hennes spinnerock sönder utan ock deras fönster, så att de flögo henne i ögonen, och sedan sökt mannen Jacob Kuhn i hans smedja, skyldt honom, att han höllt till med hans hustru och hött honom med hans egen slägga, der han stod och smidde, så att han måtte wärja sig med ett warmt Jern, hwilcket han i händerna hade. Hwar med Olof gick efter en wäria och kom der för hennes port i avsikt att göra hennes man skada der med manandes hennes man med sådane ord: kom ut Din sielm, Din Jernkiuf,iag skall slå tigh, att tu skall blifwa galen, ingen annor skall war tin mördare än iag.
Någre dagar därefter möter Olof hennes man uth för sin huusdörr, beder han honom att komma in att supa Brennewin med sigh, då hennes man thet wägrade, honom åter med hugg öfwerfaller”- Då svarade smeden enligt vittnena: ”Iag skall gifwa tig brennewin, hafwandes en hammare högst och wille honom slå”.
Ovänskapen hade sin upprinnelse i att Olof Torssons hustru hade tagit sin tillflykt till Jacob Kuhn och hans hustru. Svärdfejaren blev ursinnig, när han fann sin hustru sitta och spinna hos smeden (”då säger han, i kunnen så wäll sittia hemma och spinna”).
Börta Göstafs hade sett slagsmålet och ropade ut garnisonssoldaterna hos Kerstin Börges. Soldaten Jon Joensson sade sig inte veta, ”hur begynnelsen war men när han kom ut hade Olof Torsson slagit smeden, att bloden rann av honom, då gick han till sin Cammerat och skillte dem åth, och tog en hammare och handskar af Olof Torsson, och war smeden så slagen, att han nästan bar honom hem, då han war hemkommen, klagade han sigh om rygg och armar, sägandes sig af Olof Torsson wara förderfwat”.
Olof Torsson fick böta sex mark för vart skällsord och 12 mark smt för blodvite. Det är möjligt, att Jacob Kuhn aldrig riktigt repade sig efter detta prov på umgängessederna svärdfejare och smeder emellan. Han avled i slutet av året och begravdes den 12 december (slagsmålet hölls som sagt i mars 1669.)

måndag 19 januari 2015

Porträtt


Som en liten påminnelse om att det finns en bildskatt att vårda visar jag denna något bearbetade version av ett porträtt. Porträttet är hämtat från ett album som tillhandahållits av Dorrit Eriksson som är barnbarn till Eliza Sunaway Jackson på bilden ovan. Eliza var dotter till James Richard Payne och Mary Kirkham. Vid tiden för detta porträtt (1870-tal) fanns hon i Croydon, London.

fredag 16 januari 2015

Namnlista på duk

 Nedanstående namnlista på duk funnen bland Rolf Danieli’s efterlämnade ägodelar. Namnen noterade i den ordning de är skrivna runt dukens periferi. Av mig framtagen tilläggsinformation är i kursiv stil. Stjärna visar känt släktskap. Reservation för tolkningsfel! Under vilka omständigheter namnen kommit dit är inte känt av mig.

Rolf Danieli (1919 – 2006) *
Hanna Rickard, Trelleborg (troligen Hanna Maria Andersson Rickard 1885 – 1963)
David H Fraser
M A Negus
Mary B Lang
Gustaf Kihlgren, Sundvall (Sundsvall)
Ruby G Collings
Daisy Commim (im?)
Edward Hull, 3rd Worcester Regiment
Marjorie M Pingstone (dotter till FA/GA Pingstone) *
Florence Jackson (dotter till Hilda May Jackson gm Sven Danieli ) *
F A Pingstone (Florence Anderton gm George Arthur nedan) *
E Collings
Angus Fraser
Folke Söderblom, Malmö Sweden (Sö?)
J M Henderson, Cornwall
Elof Colliander, Halmstad (C Elof f 15/12 1887, d 1975)
Jeanne Miller
A L Godden
G A Pingstone (George Arthur, Rhodesia) *
M Thomphson, Whorgrow 18th London Regiment
Beth Jackson (sannolikt h:u till Ferdinand Vere nedan även om andra möjligheter finns) *
F V Jackson (Ferdinand Vere) *
Harry (Walter Harry bror t ovanst. FV Jackson) *
Emily S Lang
Kerstin Bendz (Kerstin Bendz f 1882)
Gunnar Bendz, Stockholm (Gunnar Martin Edvard f 30/10 1883)
J R ?lse (????)
Ihos H Hose (????)
Maria Negus
Jas Bernie

måndag 5 januari 2015

Översikt Monicas sida

Då jag även utlovade information om Monicas släkt när jag startade bloggen så är det väl dags att infria detta löfte. För de närmast berörda är det väl ingen nyhet att det forskats en hel del i dessa grenar då detta delgetts av Gerd. Nedan tar jag kortfattat upp de grenar där jag bidragit med kompletteringar som inte spritts på motsvarande sätt. Avser att återkomma med mera detaljer.
Anor till Lovisa Danielsdotter från Åland kompletterade med två generationer. Lovisa var mor till Valfrid Andersson som dog i en gasexplosion i New York 1871.
Diverse kompletteringar gjorda i trakterna runt Harestad/Lycke bland anorna till Magnus Danieli och deras efterlevande.
Uppgifter framtagna kring livgrenadjär Lars Månsson Häll i Björsäter och hans anor. Om honom sägs att han sannolikt suttit i fångenskap i 2 år i samband med Sveriges förlust av Pommern.
Till Anders Enqvist född i Skepptuna har förts ytterligare 2 generationer Enqvist från Enköping.
Anorna till Ulrika Olsson (gift Åkerlund och syster till konstnären Blommér) kunde fastställas efter att uppgifter beträffande faderns ursprung i Gesäter, Dalsland hittats.
Via Molin och Tiliander finner man ett antal adliga anor. Går man vidare bland dem så finner man en del rötter bland de holländare/tyskar som anlade det Göteborg vi känner idag. Bland dessa familjer har ytterligare information tillförts.

Som vanligt så uppmanar jag dem som har intresse/frågor/undringar kring ovanstående saker att ta kontakt!