Ett alternativt sätt att presentera de personer som via DNA befunnits vara släkt är nedanstående figur. Personerna som sorterats fram som varande släkt finns i samma ordning både i en rad (uppifrån och ner) och en kolumn (fr vänster till höger). Detta gör att det bildas en rät nedåtgående linje, från övre vänstra till nedre högra, då varje person ju är släkt med sig själv.
Det som sedan är av intresse är de stora färgade kvadrater som bildas när man sorterat personerna som är nära släkt intill varandra och gett dem samma färg.
Kluster för Siv |
Sivs moder var ju Anna med rötter i Haverö och Värmland (Annas mormor). Sivs fader Anton hade rötter i Bollnäs under några generationer på mödernet. I ljuset av att Anton inte hade någon känd fader kan man då betrakta ovanstående figur. Det röda klustret längst upp till vänster representerar inte någon av de nämda grenarna utan den gruppen har anor i Ovanåker som gemensam nämnare. Förutsatt att kyrkobokföringen stämmer är den enda rimliga förklaringen till detta att Antons fader har sina rötter där.
Den bruna grupp som följer efter representerar värmländska anor ofta med skogsfinska inslag. Den gula har Haverö som gemensam nämnare.
Bland de mindre klustren (nr 10 mossgrön) har Annas mormors föräldrar (Halle Hallesson m. hustru i Östmark, Värmland) noterats som gemensamma anor för Siv och en av hennes DNA-träffar.
Dom små grå prickarna representrerar ett släktskap som klassats som svagare än släkskapet till den färgade grupp man finns i. Då DNA förs vidare med ett stort mått av slump krävs försiktighet vid hantering av resultatet. Detta kan kompenseras något när antalet träffar ökar längs vissa släktlinjer och slumpens betydelse minskar.